Rubrik
DNA ur kiwi
Uppgift
Skapa ett kiwi DNA av enkla teknik och undersöka sedan i ett mikroskop.
Syfte
Vi ska lära oss om hur man tar reda på ett DNA ur en frukt i detta fallet kiwi.
Hypotes
Jag tror att det kommer att ta långt tid att filtrera och filtrat kommer att vara blekt grönt utan kärnor eller fruktkött.
Material
* Mogen kiwi
* Diskmedel eller flytande tvål
* Koksalt (NaCI)
* T-röd (95%-ig alkohol) som försvara i frysfack tills den ska användas
2 bägare (ca 200 cm3)
* Bägare (ca 59 cm3)
* Tratt
* Filtrerpapper
* Sked
Riskbedömning
Vara försiktigt med T-spriten, den består till 95% av etanol. Resterande 5% innehåller huvudsak vatten plus en del denatureringsmedel, som gör alkoholen odrickbar. Om man får det på huden är det inte farligt, kan bara ge ett litet märke eller något.
Utförande
1- Ta fram material
2- Ta på oss skyddskläde
3- Vi tar kiwin delar den på mitten
4- Seden gröper ut innehållet i en bägaren och mosas tills det inte längre finns klumpar.
5- Seden tar vi fram en 200ml bägaren och häller upp 10ml diskmedel, bägaren ska efter att den fyllas med diskmedel fortsätta fyllas med vatten tills den når 100ml.Den ska alltså fyllas med 90ml vatten utöver diskmedlet.
6- Vattnet och diskmedlet blandas sedan och hälls över den mosade kiwin så att kiwin precis täcks av blandningen. Sedan blanda vi 3g koksalt och sedan blandar vi väl.
7- Vi tar sedan fram en till bägare 200ml och en tratt och ett filtrepapper. Vi filtrera sedan vår blandning ner i den rena bägaren.
8- När blandning är filtrerad försöker man beräkna ungefär hur mycket vätska som finns i bägaren.
9- Sedan man tar fram T-röd och häller försiktigt i ungefär lika mycket som redan finns med hjälp av pipett. T-rödan ska hällas längs med kanten så att substanserna kan skikta sig.
10- Med hjälp av tandpetare försöker få upp en bit av DNA:et från mellan skikten för att studera det.
Slutsats
Resultat blev som hypotesen det tog lång tid att filtrera. När blev vi färdiga med blandningen av andra ämnen då började vi att få fram DNA:et av kiwin. När vi kollade med mikroskopet då hittade jag inte riktig DNA:et eller något nytt under processen med mikroskopet. Tillslut då hittade vi kiwis DNA men det var inte så enkelt att få fram eller veta vilket eller hur DNA ser ut. Under laborationen gjorde vi lite fel, när blandade vi T-röd på pappret var så att det ska hällas lite åt gången men vi hällde allt på en gång och det kanske är anledningen att gjorde svårt för oss att hitta.
Vi väntade lite länge också det kan också vara en anledning att vi inte fick bra bild av DNA. När man ska filtrera så vänta man inte tills allt har runnit ner, det räckte med ca 0,5 cm i bägaren. Om man bara tar det lugnt i början så kan man göra laboration rätt så snabbt men om man stressar kan man göra fel och måste göra om. vilket jag tänkte jag att vi borde göra en gång till laborationen. Jag blev inte så jätte nöjd med bilden men man kunde ändå se lite DNA i den.
1- Som sagt jag var inte så jätte nöjd med resultaten men eftersom vi ändå fick DNA:et så gjorde vi inte några större fel. Men man skulle hälla T-spriten längst kanten, vilket vi inte gjorde. Vi hällde T-spriten rakt ner i bägaren, men det blev inga stora förändringar.
2- Det borde finns flera mikroskop eftersom vi fick vänta 5/10 minuter det kan vara anledningen att vi inte fick bra bild av ett bra resultat. Vi visste inte haller at om man vänta länge då det kommer inte bli så bra. Det var också ett litet problem att jag vill tar upp det, under processen så var några andra elever från andra klasser var med oss vilket ledade att vi själva fick inte prova och testa med mikroskopen utan att det var han som gjorde och vi fick bara vänta och kolla på han. Jag tycket att det var lite tråkigt.